Wood Labbası İle Deri Muayensi
Wood” ışığı, yüksek basınçlı cıva lambalarından çıkan ışığın, %9 oranında nikel oksit içeren baryum silikattan yapılmış bir filtreden geçirilmesi ile elde edilir. Bu filtre, yalnız 320-400 nm dalga boyu arasında bulunan ışınların geçişine izin verir.
“Wood” ışığı incelemesinde temel amaç, normalde çıplak gözle görülemeyen bazı maddelerin, floresans verme özelliklerinden yararlanarak görünür hale getirilmesidir. Floresans, bir maddenin kısa dalga boylu (görünmez) ışınları soğurması ve kısa bir süre sonra uzun dalga boylu (görünür) ışınlar salmasıdır.
Deride doğal olarak bulunan elastin, kollajen, aromatik aminoasitler, melanin öncüleri ve ürünleri gibi bazı maddeler veya dış faktörler nedeniyle floresans ortaya çıkabilir.
Mantar enfeksiyonları
Saçlı deri mantar enfeksiyonlarında (Tinea kapitiste) etken Microsporum canis parlak yeşil ve Trichophyton schoenleinii ise, açık mavi floresansa neden olmaktadır.
Bakteriyel deri hastalıkları
Pseudomonas infeksiyonlarında (yanık yarası infeksiyonu, follikülit ve intertrigo) sarı veya mavimsi yeşil floresans alınır. Ayrıca psödomonal sepsisin önemli bir göstergesi olan ektima gangrenozum lezyonlarında, o bölgeye tuzlu suyun enjektörle verilip geri çekilmesiyle elde edilen aspirasyon sıvısının “Wood” ışığı muayenesinde yeşil floresans elde edilir.
Pseudomonasın katlantı yerlerine yerleşmesi durumunda-intertrigo pseudomonas sadece deri değil ayrıca iç çamışırlarda Wood ışığı ile muayene edildiğide yeşil floresans vermektedir.